Hudiksvalls kommun, Lärandeförvaltningen

Arbetsuppgifter

Hudiksvalls kommun söker tre SLS-utvecklare: två till grundskolan och en till Bromangymnasiet inom ramen för en förstelärartjänst. Som SLS-utvecklare arbetar du kvar på din nuvarande arbetsplats men kommer att ha 30 % av din tjänst som ett förvaltningsövergripande försteläraruppdrag.

Ansvaret för att utveckla elevernas lärande vilar på alla som arbetar i skolan. I det arbetet är det viktigt att se språk- och kunskapsutveckling som parallella processer. SLS-utvecklaren är en viktig samordnare och länk i arbetet med att utveckla elevernas lärande. SLS-utvecklaren i Hudiksvall ska undersöka vilka läsaktiviteter och läsfrämjande insatser som genomförs på kommunens olika skolor i syfte att skapa likvärdighet kring det arbetet samt få syn på eventuella utvecklingsbehov. 

SLS-utvecklartjänsten innebär att i samarbete genom olika nätverk med lärare, pedagoger, speciallärare, personal på bibliotek och skolbibliotek driva eller närvara i olika nätverk för att få till stånd en skola som utvecklar alla elevers språk- och skrivförmåga samt läsintresse. SLS-utvecklaren stöttar i uppdraget lärare men även elever i läsutvecklande insatser. SLS-utvecklaren följer upp, kartlägger, analyserar och utvecklar språk, läsning och skrivande i undervisningen inom olika prioriterade områden med utgångspunkt i lämplig forskning och beprövad erfarenhet.

Nuvarande SLS-utvecklare har samlat in, dokumenterat och sammanställt saklig, kvalitativ och kvantitativ information kring hur språk-, läs- och skrivprocesserna fungerar i undervisningen på de enskilda skolorna. Kartläggningen har resulterat i en nulägesbeskrivning under våren 2023 vilken har varit utgångspunkt för det fortsatta arbetet. En rad stora utvecklingsområden har identifierats, såsom inom skolbiblioteksområdet, som är föremål för en helt ny lagstiftning med många implikationer. Ett långtgående arbete för att stärka likvärdigheten på skolbiblioteken behövs.

Vidare ansvarar SLS-utvecklaren för kompetensutveckling av lärare. Att lyfta forskning och litteratur inom området samt ordna pedagogiska samtal och diskussioner om aktuella frågor ingår i SLS-utvecklarens ansvar.

Samverkan sker med förvaltningschef, verksamhetschefer, lektor, samordnare av karriärtjänster och förstelärare; främst andra SLS-utvecklare. Tillsammans definierar ni visioner, mål och ramar för läsutvecklarens arbete.

Din profil

Du har en god analytisk förmåga, en förmåga att se helheter och långsiktighet i arbetet samt förmåga att arbeta systematiskt och kvalitetsinriktat utifrån vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Du har erfarenhet av att leda processer över lång tid och att kunna omsätta styrdokumentens innehåll till praktiskt arbete. Analytisk förmåga krävs även i arbetet med eleverna för att kunna analysera individens kunskapsutveckling. Andra viktiga förmågor är förmågan att kommunicera, samarbeta och bygga relationer med andra, att kunna skapa förtroende, engagemang och en känsla av delaktighet hos kollegor, samarbetspartners och elever. Ledarskapsförmåga krävs både i undervisningssituationen/arbetet i verksamheten och för att kunna coacha och leda kollegor.

SLS-utvecklaren har en väl utvecklad förmåga att uttrycka sig i tal och skrift och har en flexibel syn på var och hur hens kvalifikationer kan komma till nytta, samt tillämpar en mångfald metoder och arbetssätt. Kreativitet, kunskap och pedagogisk förmåga är grundläggande egenskaper i rollen som SLS-utvecklare.

För den här tjänsten är det ett krav att du har:

  • förskollärarutbildning eller grundlärarutbildning med behörighet att undervisa årskurs 1-6 (240 hp) eller ämneslärare med behörighet att undervisa årskurs 7-9 (240 hp) eller gymnasiet (300 hp).
  • lärarlegitimation
  • fyra års väl vitsordat, dokumenterat arbete med pedagogisk verksamhet/undervisning inom ramen för en eller flera anställningar som förskollärare/ lärare inom skolväsendet.
  • visat en särskilt god förmåga att förbättra elevernas studieresultat och har ett starkt intresse för att utveckla undervisningen/ verksamheten.

Det är meriterande om du har erfarenhet av att ha varit språk-, läs- och skrivutvecklare tidigare och om du har god kunskap kring skolbiblioteksverksamheten i kommunen och styrdokumenten som reglerar den, även den nya skolbibliotekslagen. Du behöver också körkort då du kommer att behöva åka till skolor utanför Hudiksvalls tätort.

Bifoga CV, ett personligt brev samt lärarlegitimation.

 

Om förvaltningen

Vi lär barn att läsa, räkna och upptäcka omvärlden. Här följer vi våra allra yngsta kommuninvånare från förskolan tills de tar studenten från gymnasiet. Genom vår vuxenutbildning kan man lära sig svenska som andraspråk, läsa enstaka kurser eller gå en längre utbildning. Med glädje, engagemang, delaktighet och på vetenskaplig grund vill vi öka kunskap, kreativitet, utveckling och lust att lära. Hos oss ska alla barn, unga och vuxna känna att de kan, vill och vågar! Tillsammans är vi lärandeförvaltningen – en del av Hudiksvalls kommun.


Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-07-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 3
Sysselsättningsgrad 30%
Ort Hudiksvall
Län Gävleborgs län
Land Sverige
Referensnummer 2024/490
Kontakt
  • Ulf Carlsson, +46650556069
Facklig företrädare
  • Maria Dunder, +4665038604
Publicerat 2024-11-27
Sista ansökningsdag 2024-12-12

Tillbaka till lediga jobb